Vad är lån utan UC?

augusti 23, 2022
Av admin

Lån utan UC har blivit ett vanligt sätt att marknadsföra framförallt snabb- och sms-lån. Många tror att lån utan UC betyder att ingen kreditupplysning tas. Detta stämmer dock inte. Lån utan UC innebär endast att ett annat företag än just UC gjort kreditupplysningen vilket gör lånet svårare att upptäcka för banker och andra. På så sätt påverkar inte lån utan UC din kreditvärdighet negativt. Det här kommer dock till en hög kostnad då dessa lån generellt är dyra. Ta bara ett lån utan UC om du verkligen är i en nödsituation och jämför alltid villkoren mellan flera långivare. Till exempel genom att låna pengar utan UC på lanutanuc.com.

Vad är UC?

UC AB är ett företag som utför kreditupplysningar. Bolaget grundades år 1977 av Sveriges storbanker som insett behovet av en central institution som samlade in uppgifter om deras kunder. UC, eller Upplysningscentralen som det länge hette, fortsatte ägas av Sveriges storbanker fram tills 2018 då det såldes till finska Enento Group.

UC:s starka dominans på den svenska marknaden har lett till att vissa tror att företaget är en myndighet. Många använder också ordet UC synonymt med kreditupplysning. Idag finns dock flera aktörer på marknaden för kreditupplysningar. De största utöver UC är Bisnode, Creditsafe och Safenode. De stora bankerna har dock alla fortsatt att använda UC.

Vad är skillnaden mellan lån med respektive utan UC?

Enligt konsumentkreditlagen måste alla företag som erbjuder krediter till privatpersoner göra en kreditprövning för att säkerställa att den som lånar har möjlighet att betala tillbaka. I denna process tas en kreditupplysning, antingen genom UC eller genom något annat företag. Lån utan UC är således inte lån utan kreditupplysning; något som många felaktigt tror, utan lån där ett annat företag än UC gjort kreditupplysningen.

Vad har då det för betydelse, vilket företag som gjort kreditupplysningen?

I stort använder alla företag som gör kreditupplysningar samma källor och typ av data. Till exempel hämtar de information om eventuella skulder hos kronofogden och inkomstuppgifter från skatteverket. Utöver inkomst och betalningshistorik påverkas din kreditvärdighet också av vilka andra lån du har. Här finns en viktig skillnad mellan de olika kreditupplysningsbolagen.
Dessa delar nämligen inte information med varandra. Har du sökt ett lån där UC använts för kreditupplysning syns det i din historik nästa gång någon tar en kreditupplysning på dig via UC. Detta kan påverka din kreditvärdighet negativt. Har du däremot sökt ett lån hos en långivare som använder till exempel Bisnode för kreditupplysningar kan detta endast ses av andra långivare som också använder Bisnode. Alla banker och större, mer seriösa långivare som använder UC ser således inte detta lån. Din kreditvärdighet hos UC, som är viktig om du till exempel vill söka om ett bolån påverkas därmed inte. På så sätt är det en fördel att låna utan UC.

Nackdelar med lån utan UC

Generellt sätt erbjuds inte lån utan UC av större, etablerade banker och kreditinstitut. Istället erbjuds dessa lån av mindre bolag som erbjuder så kallade snabblån och högkostnadskrediter. Dessa lån är överlag dyra. Förutom en ränta som vanligtvis är på runt 20 till 40 procent finns det ofta dolda kostnader som endast står i det finstilta, som uppläggningsavgifter, fakturaavgifter och påminnelse kostnader. Andra nackdelar är att löptiden ofta är kort och att det kan vara svårt att få låna ett större belopp.

En annan nackdel är att lån utan UC gör att du “lurar systemet” och riskerar att låna mer än vad din ekonomi klarar av. Den lagstiftning som finns, om att långivarna måste göra en kreditprövning, är ju till för att skydda dig som konsument mot att bli överbelånad. Det finns en anledning till att UC sänker din kreditvärdighet om de ser att du tar många smålån. Enligt statistiken som kreditupplysningsbolagen använder är det nämligen mer sannolikt att en person med många smålån hamnar i ekonomiska problem.

Att ta ett snabblån eller högkostnadskredit är därför något som du endast ska göra i en nödsituation. Ta aldrig ett lån utan UC för att betala till exempel semesterresor eller onödig shopping. Tänk också på att en kreditupplysning hos UC endast syns i tolv månader så om du inte planerar att ansöka om ett bolån eller annat större lån i närtid lönar det sig att ta ett billigare lån där UC används.

Är det bara snabblån som är utan UC?

I nuläget är det endast så kallade snabblån som erbjuds utan UC. Många är dessutom klassificerade som högkostnadskrediter vilket innebär att de har en ränta på över 30 procent. Det finns en låneförmedlare; Klara lån, där du kan ansöka om lån utan UC men de lån som förmedlas är då endast lån som inte kräver UC, det vill säga snabblån och högkostnadskrediter.

Lämna en kommentar