Låna till renovering: vad du ska tänka på
Börjar det bli dags för en större renovering där hemma? Kanske har du tröttnat på ditt 90-talskök med högblanka köksluckor eller kanske drömmer du om ett badrum i marmor. Båda dessa renoveringar är kostsamma och kräver att du har sparat kapital – eller att du tar upp ett lån. Eller kanske en kombination av de båda.
Det första du ska börja med är att sätta upp en tydligen plan över vad renoveringen ska innefatta och vad budgeten är för att förverkliga den.
Renoveringskostnaderna styrs av två parametrar; materialval och arbetskostnaden
Kostnaden för material/inredning är det enkelt att estimera genom att söka på priser online eller kontakta t.ex. en kökstillverkare eller badrumsleverantörer. Enklast är att skapa ett Excel-blad där ni listar upp allt material som behövs i renoveringen och estimerar ett pris för varje komponent. Förbruksprodukter som skruv, spackel, fog m.m. rekommenderas att man gör en grovuppskattning av och sätter som en övrigt-post.
Det är inte värt att kalkylera någon exakt budget ner på varje detalj utan koncentrera dig på de stora kostnadsdrivarna. Slutresultatet kommer med all sannolikhet skilja sig mot din estimering.
Arbetskostnaden är så klart rörlig och beror på om du ska göra arbete själv eller anställa en byggfirma. Det vanliga är att man gör en kombination av de båda. Om du ska anställa en byggfirma rekommenderar vi att du tar in offerter från 3 – 4 olika firmor som får göra en kalkyl efter att ha sett renoveringsobjektet på plats. Sedan väljer du den firman som känns bäst baserat på pris, kvalitet och seriositet. Tänk på att du kan göra rotavdrag på arbetskostnaden om din bostad är äldre än 5 år – beräkna din besparing här.
När du fått fram en totalbudget som du känner dig trygg med är det dags att planera hur du ska finanserna din renovering.
Först räknar du på hur mycket sparat kapital du har och som du vill använda till renoveringen. Sedan drav du av dessa från budgeten, det som blir kvar behöver är beloppet du behöver låna till renoveringen. Tänk på att alltid ta lite höjd i kalkylen (+5-10%) så du inte står med fakturor du inte kan betala i slutändan.
Då kommer vi till dina lånealternativ. Det finns flera olika valmöjligheter, men vi väljer att presentera två stycken här: privatlån eller höja ditt bostadslån. Tänk även på att inte signera något avtal med byggfirman innan du fått lånet beviljat.
Det enklaste och smidigaste är att ansöka om ett privatlån
Det är ett lån utan säkerhet, vilket betyder att du inte behöver ta ut någon pant på din bostad. Dessa lån går även under beteckningen renoveringslån, men innebär detsamma för dig som låntagare.
Fördelen med privatlån är att du kan få lånet snabbt beviljad. Det är inte ovanligt att få lånet beviljad inom 30 min och vissa långivare kan till och med betala ut lånet inom 24 timmar. Det möjliggörs genom att du signerar alla avtal med mobilt BankID. Normalt kan du låna mellan 10 000 kr – 600 000 kr. För lån över 300 000 kr krävs vanligtvis en medsökande (kan vara din partner) om du inte har en väldigt hög lön och/eller låg skuldsättning.
Nackdelen med privatlån är att räntan generellt är högre än för bostadslån och ligger oftast på minst 3 % men kan gå så högt som till 20%. Det är därför väldigt viktigt att du jämför olika privatlånlångivare innan du tar upp ett lån. På så sätt säkerställer du att du får den lägsta möjligt räntan.
Föredrar du en snabb hantering och utbetalning erbjuder Lendo en tjänst där de jämför olika långivare och betalar ut lånet snabbt (https://privatlån24.se/lendo/) (förutsatt att inget extraordinärt dyker upp).
Höj upp ditt bostadslån
Det andra alternativet vi rekommenderar är att höja upp ditt bostadslån. För att göra detta behöver du kontakta din bank och diskutera dina valmöjligheter.
Detta innebär oftast en längre administrativ process och kräver även att du har pantbrev som täcker ditt lånebelopp. Annars behöver du ta ut nya pantbrev vilket kostar pengar (gäller ej bostadsrätt där föreningen normalt tar ut en mindre avgift).
Fördelen med att höja ditt bostadslån är att du normalt får en lägre ränta, inte ovanligt att du får samma ränta som du har på ditt bolån idag.
Nackdelen är att det kan ta lägre tid att få lånet godkänt och utbetalt, du måste ha utrymme inom dina befintliga pantbrev för att undvika kostnader samt att du kan träffas av de nya amorteringskraven som införts.
Var extra noggrann att kontrollera så att du inte belastas med de nya amorteringskraven då det kan innebära en kraftig kostnadsökning för dig. Detta bör dock din bankrådgivare kunna hjälpa dig med att se över.
Ovan har vi presenterar de smidigaste eller kostnadseffektiva sätten att finansiera din renovering på. Hoppas de hjälper dig att förverkliga din renoveringsdröm.
Lycka till!
Lämna en kommentar