Samboavtal för en tryggare relation
Det som fick sambolagen att träda fram var för att skydda den svagare parten i ett förhållande vid en eventuell separation eller dödsfall. Sambolagen stiftades år 1987 och börjar gälla när två ogifta par i ett kärleksförhållande tar beslutet att flytta ihop. Denna process börjar automatiskt att gälla vid ett gemensamt boende. För att trygga denna process och få i bukt med vad som gäller, samt skydda den ekonomisk svagare i relationen finns det ett samboavtal att skriva för de som är intresserade.
Vad kännetecknar ett samboförhållande?
Det kan vara svårt att veta vad som specifikt kännetecknar att ett ogift par är i ett samboförhållande. Oklarheterna kan vara många men det finns en tumregel som finns att utgå ifrån. Denna tumregel är sex månaders gemensam samboskap under samma tak. Ibland kan det dock vara mer komplicerat än så beroende på fall och därav finns det flertalet andra punkter som kan vara bra att ha koll på. Dessa punkter talar för att ni är i ett samboförhållande.
- Folkbokföringsadressen är gemensam
- Gemensamma barn i förhållandet
- Ett gemensamt testamente har undertecknats
- Tecknat ett samboavtal
- Sexuell gemenskap
- Livförsäkring som gäller båda parterna
- Gemensam ekonomi
Samboseparation vad gäller?
Om en separation skulle bli aktuell vid ett samboförhållande så ska allt delas lika mellan parterna. Detta gäller den gemensamma bostaden samt bohagen. Det som avser bohagen är ägodelar som parterna har införskaffat under samborelationen. Här ska tydliggöras att det spelar ingen roll hur mycket pengar som lagts ner på en specifik pryl i hemmet, allt ska delas lika.
Finns det intresse för att trygga relationen samt slippa huvudvärk vid en eventuell separation eller bortgång? Då finns det smidiga alternativ för det idag. Du kan enkelt ordna det hela med ett samboavtal via nätet. Detta kan du smidigt göra hos exempelvis SveaAvtal via ett online avtal.
Lämna en kommentar