Fördelar med relining

september 10, 2024
Av admin

En fastighets vatten- och avloppsledningar behöver förr eller senare bytas. Det kallas stambyte och går inte att komma ifrån. Väntar man för länge med stambytet kommer rören till slut att gå sönder, vilket kan bli en dyr affär. Då är det inte längre bara stambytet som kostar, utan också eventuell sanering och renovering som uppstått på grund av de trasiga rören. Det går dock att förlänga rörens livslängd markant med så kallad relining.

I grunden handlar relining om att installera ett nytt rör i det befintliga i stället för att byta ut rörledningarna helt och hållet. Fördelarna med detta är att det är billigare, samtidigt som själva arbetet inte stör eller påverkar vardagen lika mycket för de som bor eller befinner sig i fastigheten.

När är relining ett bra alternativ?

I branschen brukar man säga att stambyte behöver utföras ungefär 30 till 50 år efter det senaste bytet. Relining kan förlänga stambytet med ytterligare 10 till 30 år, beroende på bland annat material, kvalitet, montering, originalrörens diameter, hur ofta rören används och så vidare.

Rörstammar i ett större lägenhetshus slits generellt snabbare än de i en villa, men har, förhoppningsvis, kraftigare och större rör. Låt en certifierad rörmokare titta på just din specifika situation. Om rörmokaren gör bedömningen att din fastighets rörstammar klarar av relining, är det i de flesta fall värt det.

Detta gäller för ROT-avdrag vid relining

Du som är privatperson kan glädjas åt faktumet att du kan få ROT-avdrag för både relining och stambyte. Så länge arbetet utförs på en fastighet som du äger och bor i, har du rätt att nyttja ROT-avdraget. Det inkluderar även sommarstugor som du bor i ibland. Det är dock viktigt att komma ihåg framför allt tre saker angående ROT:

1. ROT-avdraget sätts per person och inte per fastighet.
2. Är ni sambos och båda står som ägare har ni båda rätt till personligt ROT-avdrag.
3. Bostadsrättsföreningar har inte rätt till ROT-avdrag.

Varje person kan maximalt få 50 000 kronor (30 % av arbetskostnaden). I praktiken betyder det att två ägare till samma bostad har rätt till dubbelt avdrag, alltså 100 000 kronor om båda väljer att använda det. Å andra sidan: Om du ensam äger en villa och en sommarstuga, har du rätt till 50 000 kronor i ROT totalt sett.

Är du medlem i en bostadsrättsförening kan det ibland vara lönsamt att låta BRF:en anlita byggfirman och sköta inköp av material. Medlemmarna kan sedan stå för själva reliningsarbetet privat, och således utnyttja ROT-avdraget på det sättet.

Lämna en kommentar