Flytta till eller från Stockholm

september 10, 2024
Av admin

Det är mycket känslor som är förknippade med flytt till eller från annan ort. Stockholm är kanske det tydligare exemplet på detta. Ingenting i Sverige har en sådan påtaglig storstadskänsla, samtidigt som du har skärgårdens unika och vackra natur bara runt hörnet.

Å ena sidan kan det kännas spännande att börja på ny kula i Stockholm och uppleva saker som tidigare inte var möjliga. Kanske beror flytten på en befordran på arbetet eller en helt ny karriärväg. Å andra sidan kan flytten orsakas av lite dystrare anledningar. Oavsett anledning och vart du ska flytta, brukar själva flyttprocessen skapa en del ångest och oro. Det finns dock sätt att göra flytten behagligare, och sätt att få den att påverka vardagen minimalt.

Planera och våga ta hjälp

Det självklara första steget är att planera flytten. Ha ordning på viktiga datum. När får du tillgång till din nya bostad, när måste nycklarna från gamla stället lämnas över, när ska besiktning ske och så vidare. Med en tydlig överblick över tidsplanen blir det enklare att ta tag i detaljerna.

Nästa steg är att fundera på vad det är som orsakar mest oro hos dig. Kanske är det packningen, inköp av flyttlådor, städning, hyrning av lastbil, bärandet – eller en kombination av allt. När du definierat vad som känns jobbigt, kan du kolla upp lösningar. De finns bra företag som inriktar sig på flytthjälp stockholm och som inkluderar allting runt omkring. Ta hjälp med det som känns tungt och gör det du orkar själv.

Pengar kontra hälsa och tid

Precis som planering hjälper dig att få en överblick över tidsplanen, hjälper en budget dig att hålla koll på pengarna. Att helt enkelt veta när och hur saker ska ske, och vad det kommer att kosta gör allt enklare. Ju mer information, desto mindre ångest – åtminstone när det gäller flytt.

Det skadar inte att be om offert och se vad prislappen kommer att hamna på. Offerter är inte ett bindande avtal. I många fall är det helt klart värt att slippa oroa sig i veckor eller månader om du kan avvara några tusenlappar. Visar det sig att flyttfirman respekterar både dig och dina ägodelar så har du en bra kontakt för eventuella mer bekymmersfria flyttar i framtiden.

Rut-avdraget kan användas

När man anlitar en flyttfirma är kostnaden avdragsgill via Rut-avdraget. I skrivande stund är avdraget på 50 % vilket innebär, lite förenklat, att Skatteverket betalar 50 % av kostnaden du betalar till flyttfirman.

Försök se fördelarna med livet efter flytten

Det må vara lättare sagt än gjort ibland, men att försöka se det positiva kan faktiskt underlätta. Ska du flytta från Stockholm och kommer känna saknad – se på miljöombytet som något stärkande. Även om inte allt blir guld och gröna skogar så kommer det bli ett äventyr som du lär dig av.

Perspektiv är också viktigt. När allt kommer omkring är flyttdagar sällan särskilt minnesvärda. Oavsett om du ska flytta till eller från Stockholm så är det en väldigt liten del av livet. Gör det så smidigt och enkelt som möjligt för dig själv, så att du har energi att ta tag i alla de nya möjligheter och upplevelser som kommer att erbjudas dig på din nya hemort.

Lämna en kommentar